Suomalainen koirien geenipankki

Suomessa toimii professori Hannes Lohen johdolla Koirangeenit– tutkimusryhmä, joka kerää koirien DNA- näytteitä geenitutkimukseen.
Näytteitä käytetään hyödyksi tutkittaessa koirien sairauksia, rakennetta, kokoa, värejä ja käyttäytymistä. Tutkimalla voidaan selvittää koirilta geenivirheitä, luoda näille geenitestejä ja helpottaa sitä kautta terveempien koirien jalostamista. Saatu tieto on varmasti sovellettavissa myös ihmisten vastaavien tutkimusten puolelle!

Suomalainen DNA-pankki on yksi maailman suurimmista! Näytteitä on tällä hetkellä yli 70 000 koirasta ja 334 rodusta! Uusia näytteitä terveistä ja etenkin sairaista koirista tarvitaan silti, sillä uusilla yksilöillä on uusia geenivirheitä.

Tutkimusryhmällä on menossa useita eri tutkimusprojekteja ja uusia syntyy koko ajan.

Koiraharrastajien ja -kasvattajien on helppoa ja ilmaista toimittaa koiristaan näytteitä tutkimukseen ja tukea näin tärkeää tutkimustyötä.

Kleinspitzeistä on 18.12.2017 mennessä kerätty 88 näytettä ja Ramovet`s- kennelin pikkujouluissa kerättyjen 10 näytteen saavuttua 98 näytettä.
Olen onnistunut nyt keräämään omista koiristani tutkimuskäyttöön 5 peräkkäistä sukupolvea!
Pommeista on DNA-pankissa 36 näytettä, niitä tarvitaan kovasti lisää, sillä jokaisesta roduista pitäisi olla ainakin 50-100 näytettä, jotta  tutkimus etenee.

Keräsimme helposti 10 näytettä, haastankin nyt jokaisen suomalaisen kleinspitz– ja pomeranian– kasvattajan mukaan talkoisiin terveempien koirien vuoksi!
Tutkimusryhmä lähettää ilmaiseksi näyttenottovälineet ja verinäytteen voi ottaa eläinlääkäri tai eläintenhoitaja. Kannattaa myös kysyä kimppanäytteenottoa esim. kasvattajapäivän tai näyttelyn yhteyteen!